E-Posta:   Şifre:  
 Üye Ol  -  Şifremi Unuttum
Black Diamond Firmasından Malzeme Geri Çağırımı (Karabina ve Perlon Bantlar)
10.04.2016
Facebook Google+

Black Diamond Firması 4 Şubat 2016 tarihinde yaptığı duyuru ile kullanıcılarından karabinalarını ve naylon perlon bantlarını kontrol etmesini ve ilgili malzemelerde belirtilen sorunları görenlerin malzemelerini geri göndermesini istedi. Geri çağırılan malzemeler arasında normal ve tel kapılı karabinalar (kilitsiz ve kilitli), ekspress setleri (karabinalardaki problem nedeniyle) ve dikişli naylon perlonların bir bölümü yer alıyor.

Kilitsiz karabinalardaki sorun, bazı ürünlerde normal kapılı karabinalardaki kapı piminin ya da tel kapıların karabinanın ana gövdesine düzgün bağlanamamış olması ve bunun kapının yerinden çıkmasına neden olabileceği olarak tanımlanıyor. Kilitli karabinlarda ise hem pimdeki sorun hem de çevirerek karabinayı kilitlemeye yarayan kapı bileziğinin doğru bir şekilde takılmamış olması ve bunun karabinanın uygun şekilde kilitlenmemesine yol açabileceği olarak tanımlanıyor. Naylon perlonlardaki sorun az miktarda dikişli perlonun kesik ve bant ile tutturulmuş olmasından kaynaklı yük taşımayacağı olarak tanımlanıyor.

Geri gönderim için önce firmanın sitesindeki talep formunun doldurulması ve firmadan onay, ücretsiz posta kuponu gibi detayların gelmesini beklemek gerekmektedir. Daha sonra Black Diamond firması adresinize ücretsiz olarak ürünün yenisini göndermektedir.

Malzemelerinizi incelerken dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

1. Perlon Bantlar
Bu geri çağırım 18 mm eninde, 60 cm (model no: 380060) ya da 120 cm (model no: 380060) boyunda ve 2014-2015 yıllarında üretilmiş tüm renklerdeki dikişli naylon perlon bantları içermektedir (Perlonunuzun üretim yılını Şekil 1’de görülen etiketten belirleyebilirsiniz). Üretim yılı tutan perlonlardan geri çağırıma dahil olanları ayırt etmek oldukça kolaydır. Perlonunuz üzerinde Şekil 2’deki gibi bir ek bant bulunuyorsa bu perlonu Black Diamond firmasına geri göndermek gerekmektedir. Detaylı bilgi ve ilgili bağlantılara buradan ulaşabilirsiniz.


Şekil 1

Şekil 2


2. Karabinalar


Şekil 1

Karabinalar için yapılan geri çağırım tek başına satılan karabinaların yanı sıra, ekspress seti olarak ya da emniyet aletleri ve emniyet kemerleri ile beraber set halinde satılanları da içermektedir. Karabinalarınızı incelerken ilk yapmanız gereken karabinaların ana gövdesinin sırtında bulunan üretim koduna bakmanızdır. Bu kod 4350 ve 6018 sayıları arasında değil ya da yanında A harfi varsa (örneğin 5900A) karabinanızda sorun yoktur ve firmaya göndermeniz gerekmemektedir.

Eğer karabinanızın üzerindeki üretim kodu 4350 ve 6018 değerleri arasındaysa ve yanında başka harf yer almıyorsa aşağıda anlatılan kontrolleri yaparak karabinanızı incelemeye devam etmemiz gerekmektedir.


Tel kapılı kilitsiz karabinalar
Tel kapının alt tarafta ana gövdeye bağlandığı uçlarının incelenmesi gerekmektedir. Bu uçların ezilip düzleştirilerek karabina gödesindeki yuvasından çıkmayacak hale getirildiğinden emin olunmalıdır. Elinizle kapı tellerini iki yana çekerek ana gövdeden ayırmayı deneyebilirsiniz (Şekil 2). Eğer tel kapının bağlantı uçları düzleştirilmemiş ve yerinden çıkıyorsa karabinanızı firmaya geri yollamanız gerekmektedir (Şekil 3a).


Şekil 2

Şekil 3


Normal kapı kilitsiz karabinalar
Bu tür karabinalarda (modeller: Positron, Nitron) kapıyı karabinanın ana gövdesine bağlayan ve eklem görevi yapan bir pim bulunmaktadır (Şekil 4a). Oval ve Light D modellerinde ise kapı çentiğinin olduğu yerde ikinci bir pim daha bulunmaktadır (Şekil 4b). Yapılması gereken bu pimlerin hepsinin uçlarının ezilip yuvarlaklaştırılarak yerinden çıkmayacak hale getirilip getirilmediğini kontrol etmektir. Eğer bu pimlerin ucu sabitlenmesi için ezilip yuvarlaklaştırılmamış (Şekil 5a) ve bir taraftan ittirdiğinizde pimler yerinden çıkıyor ise ürünün firmaya geri gönderilmesi gerekmektedir. Eğer pimlerin uçları yuvarlaklaştırılmış ise yapılacak ikinci kontrol kapının açılıp farklı mesafelerden serbest bırakılması ve kendi kendine tam olarak kapanıp kapanmadığının kontrol edilmesidir. Eğer kapı kendi kendine tam kapanmıyor ve karabaninanın burun kısmına takılıp kalıyor ise (Şekil 6a) ürünün firmaya geri gönderilmesi gerekmektedir.


Şekil 4

Şekil 5

Şekil 6


Kilitli karabinalar
Bu karabinalarda normal kapılı kilitsiz karabinalarda olduğu gibi kapıyı tutan bir pim, karabinanın kilitlenmesine yarayan bir bilezik ve bu bileziğin gereğinden fazla aşağı-yukarı hareket etmesini engelleyen stoper halkalar bulunmaktadır. Bu karabinaların incelenmesindeki ilk aşama yine kapı piminin kontrolüdür. Kapı piminin uçları ezilerek yuvarlaklaştırılıp yerinden çıkamaz hale getirilmemiş ise (Şekil 7a) karabina firmaya geri gönderilmelidir. Eğer pimde bir sorun yok ise ikinci aşama kapı işlevinin kontrol edilmesidir. Kapı açıldıktan sonra serbest bırakıldığında tam kapanmıyor ve takılma gözlemleniyorsa (Şekil 8a) karabina firmaya geri gönderilmelidir. Eğer bu problem de gözlemlenmediyse üçüncü aşama kapı kilitleme bileziğinin kontrolüdür. Bu bileziğin doğru monte edilip edilmediği Şekil 9’daki gibi incelenmelidir. Eğer kapı bileziği ters takılmış (Şekil 9a) ise karabina firmaya geri gönderilmelidir. Kapı bileziğinde de bir problem yok ise dördüncü aşamada bileziğinin iki ucunda bulunan stoper halkaların incelenmesidir. Eğer bu halkalardan eksik olan varsa ya da olmaları gereken kanallarda değillerse (Şekil 10a) karabina firmaya geri gönderilmelidir. İncelemenin son aşaması ise kapı bileziğinin kilitlenmiş pozisonda karabina burnunun ne kadar önüne geldiği ve onu kapattığıdır. Şekil 11’de soldaki gibi bir durum gözlemlediyseniz karabina firmaya geri gönderilmelidir. Karabinanız tüm bu kontrolleri sorunsuz geçti ise firmaya göndermeniz için bir neden yoktur.


Şekil 7

Şekil 8

Şekil 9

Şekil 10

Şekil 11

Karabina geri çağırımları ile ilgili detaylı bilgi, inceleme yöntemlerini anlatan video ve geri gönderim formuna buradan ulaşabilirsiniz.




Ankara: Dagh Dash - Kızılay (312) 230 3310, Dost Kitabevi - Kızılay (312) 425 2464, K2 Outdoor - Kızılay (312) 425 5822, Bursa: Doğa Spor - Heykel (224) 223 6995, Patika Outdoor - Osmangazi (224) 221 1090, İstanbul: Adventure Republic - Kızıltoprak (216) 346 4164, Adrenalin - Karaköy (212) 293 1530, Adrenalin - Beşiktaş (212) 260 6002, Atlas Outdoor - Karaköy (212) 252 3282, Boulderhane - Taksim, Boulderistanbul - Kadıköy, K2 Outdoor - Kadıköy (216) 336 3635, Kanyon - Beşiktaş (212) 261 8961, Kutup Ayısı - Beyoğlu (212) 252 4349, Swat Outdoor - Kadıköy (216) 418 6670 İzmir: Dağ Evi - Alsancak (232) 465 0016, Küçük Duvar - Bayraklı (232) 344 4022, Trabzon: Bilginler Outdoor (462) 321 1633, Olgun Çağlar (541) 235 5550.
TAKOZ Teknik Tırmanış Dergisi UYARI: Bu web sitesinde anlatılan etkinlikler, oldukça ciddi yaralanma hatta ölüm riski taşımaktadır. Yeterli teknik ve mental seviyeye ulaşmadan kesinlikle böylesi etkinlikleri gerçekleştirmeyiniz. Bu tür riskleri üstlenmek, öncesinde yeterli fiziksel ve teknik birikimi ve deneyimi gerektirir. Bu web sitesinn in içeriği, benzer etkinliklerde oluşacak olası kazalar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Yayınlanan yazıların sorumlulukları yazarlarına aittir. Site içeriği başka web sitesi, magazin, broşür ve benzeri yayınlarda kullanılamaz.


Toplam ziyaretçi sayımız: 2.237.332