E-Posta: Şifre:
 Üye Ol  -  Şifremi Unuttum
Bir Yanlıştan Dönmemek
11.08.2014
Facebook Google+

Kendini -sınırını- tanıyabilmek için bazen bir yanlışın sonuna kadar gitmelisin…

Bizim ‘Üç Muz’ hikayemiz aslında, Verdon’da yanlışlıkla bir rotaya girince başladı. O ana kadar sadece iki serbest çıkışı yapılabilmiş “La Vieux Homme et le Mer”, (Türkçe adı ile Yaşlı Adam ve Deniz, 8a+/b (X-/X)) rotasını tırmanırken yanlış rotada1 olduğumuzu anlasak ve temiz çıkamasak da vazgeçmeyerek kendimizi keşfettik. Bir şeyi yapamamanın, onun içinden kurtulmak için herşeyinle mücadele etmenin nedenli önemli ve öğretici olduğunu anladım. Ve ekip olarak önümüzdeki tırmanışlar, hedefler yavaş yavaş belirmeye başladı. Hızlı bir şekilde “Elmaslar İçinde” (IX) rotası2,3, sonrasında Mami (Muammer Yalçın) ile Dolomitler’in Sella Kulelerinde ki Grödnerführe (7c+) rotası ve “Üç Muz”.

Böyle bir duvar için ya gerçekten çok özel çalışır, sadece ona odaklanır, hakkındaki her bilgiyi edinip hazırlanırsın ya da tüm tırmanış hayatının birikimini, kafanı odaklamayı öğrenir ve tabi ki yine hazırlanırsın.

Açıkçası sadece başarmak üzerine bir hayalimiz yoktu. Sadece onu tecrübe etmek istiyorduk ve açık konuşmak (yazmak) gerekirse çıkıp çıkamayacağımızı bilmiyorduk. ‘Bir şekilde bir şeyler yaparız ve yaşarız’ diyorduk.


Kamp alanı ve duvar.

2. ip boyunda tırmanış

2. ip boyunda tırmanış

2013 yazı: asıl hedefimiz “Üç Muz”! Öncesinde Cimbar’da 3 tane çok ip boylu geleneksel rota açtık4 ve Fransız’ların açık bolt aralı rotalarında tırmandık. Benim için önemli rotalardan biri olan Doğan Palut’un Asla Ölmeyeceğim (X-) rotasını tekrarladım (kırılan tutamak sonrasında rota daha da bir zorlaştı).Böylece Eylül ayının ilk günlerine geldik ve hazırız!

Emre Baran ve Serkan Ertem’in eşliği ve varlıkları ile daha keyifli ve güvenli hissediyoruz. Sağolsunlar, tekrar!


Büyük Demirkazık Doğu Duvarı “Üç Muz” rotası, 8a (IX+/X-),13 ip boyu, 650metre. (ilk tekrar)

Keşif günü: Doğu duvarının geniş yüzeyinde rotanın girişini arıyoruz… ve buluyoruz. İlk ip boyunu tırmanıyoruz ve Evren 2.ip boyuna girip bir göz atıyor ve inip kampa dönüyoruz.

Tırmanış günü 04.45'te kalkıp 06.45'te duvara girdik.

1.ip boyu: 5c (VI-), 50m, 2 bolt –Evren, ilk görüşte.

2.ip boyu: 7b (VIII+/IX-), 45m, 9 bolt – Evren, 2. denemede.

3. ip boyu: 6b (VII), 60m, 4 bolt – Zorbey,ilk görüşte.

4.ip boyu: 7c+ (IX+), 50m, 11 bolt – Zorbey,ilk görüşte.Uzun bir arayış ve mücadeleydi. Bu ip boyunu ilk görüşte çıkarak tahmini zamanımızdan çok öne geçtik ve bu da bizi çok motive etti.

5.ip boyu: 7a (VIII), 60m, 9 bolt – Evren,ilk görüşte. Klasik rota ile birleşen, İran plakasının oradayız. Kısa bir yemek molası veriyoruz. Evren’in öğlen menüsü Nugget dürüm ve sigara (isteğe bağlı). Benim hayatımdaki en hoşuma giden fotoğraflardan biri: duvarın ortasında oturan 2 adam.


4. ip boyunda tırmanış, Foto: Emre Baran

5. ip boyunda tırmanış, Foto: Emre Baran

İran plakasının orada dinlenme ve yemek molası, Foto: Osman Birici

6.ip boyu: 6b (VII), 40m, 4 bolt – Zorbey, ilk görüşte.

Çok iyi bir zamanlama ile öğlen 13.00 gibi 7.ip boyundayız ama buralarda hava hızlı değişiyor!

7. ip boyu: 8a (IX+/X-), 35m, 7 bolt – Zorbey, 2. denemede (ancak bunun hikayesi biraz uzun). Bu ip boyu gerçekten göz korkutucu ve korkuttuğu kadar da var! Bolt araları açık. Aşırı tehlikeli değil ama iyi bir mental rahatlık istiyor. Sert ve spesifik bir kilit pasajı var ki bolt ayağınızın altındayken, epey zor hamleler yapıyorsunuz. Burayı çözmeye çalışırken 5-6 kere, yaklaşık 6-8 metre kadar düşüp düşüp durdum. Bu arada hava inanılmaz soğudu. Limitlerde yapılan denemelerle rotayı çözüp zor bela istasyona kadar gidip ekspresleri bırakarak hemen Evren’in yanına indim. Üzerimize bulut oturmaya başladı. Benim denemelerim sırasında Evren telefonunu düşürdü. İşin güzel tarafı telefon paramparça olsa da bir sette durdu. Evren telefonunu almak için iniş yaptı ve geldiğinde artık görüş mesafemiz 10 metreye inmişti. İran plakasının sol çaprazında kalan bivak mağarasına doğru geçtik ve yerleştik. Bu mağara, şu hayatta kalmayı en çok istediğim yerdi. Ne Hilton, ne de şu Dubai’deki 7 yıldızlı şey! 16-17 yaşından beri Mami’nin Murat (Yılmaz) ile burada kalma hikayelerini dinledim. Evren için de, benim için de burası gerçekten bir amaçtı. Burada zaten kalmalıydık. Serkan’ın saatine göre kamp alanında hava sıcaklığı -5’i gösteriyormuş. Donmuş makarnamızı yiyip sıcak bir şeyler içip uyumaya çalıştık.

Gece boyunca Evren’le kaşıktan kaşığa geçerken, o ip boyunu aklımdan en az 20 kez tırmandım. İnanılmaz bir odaklanma ile kendime yüklediğim stresi ve o ip boyundaki tüm hamlelerin farkındalığında olma çabamı halen çok iyi hatırlıyorum. Her zaman o kadar saf ve günlük hayatsız odaklanamazsınız. Şu an bile o anı özlüyorum.

Rüyalar:
Evren: plaj, kumsal, güneş...
Ben: maymunlar, sohbet, muhabbet...


Sis içerisinde geri kaçış.

Bivak mağarasının girişi

Bivak

Günün ilk ışıkları ve mağara

1-2 saatlik soğuk uyku sonunda günün ilk ışıklarını bu mağaradan izlemek ve tertemiz, açık bir havanın muhteşem motivasyonu… Mağaranın etrafında tırmanarak ısınmaya çalıştım. 6. ip boyunu tekrar tırmandık, ısınmak için bu daha iyi oldu. Ve herşeyimle yeniden 7.ip boyundaydım. Herşeyin olması gerektiği gibi olduğu eşsiz bir tırmanış ve istasyon. Rotanın bitmesine daha epey var ama hiç dert etmiyoruz. Hepsini yapacağız. Eminiz…

8.ip boyu: 6c+ (VIII-), 50m, 7 bolt – Evren, ilk görüşte.

9.ip boyu: III, 15 m. Rota kutusu Rotayı açan ekip içine PowerBar bırakmış, sağ olsunlar. Tarihi geçmiş ama hiç düşünmeden yedik. Umarım bizimkilerin tarihi geçmez.

10.ip boyu: 7b+ (IX-), 60m, 8 bolt – Zorbey, 2. denemede.

11. ip boyu: 6b+ (VII+), 60m, 6 bolt –Evren, ilk görüşte. Artık yorgunuz ve azda olsa yükseklik de etkiliyor. Daha yavaş hareket ediyoruz.

12. ip boyu: 7a (VIII), 60m, 9 bolt –Zorbey, ilk görüşte.

13. ip boyu: 5a, 50m, 2 bolt –Evren, ilk görüşte.

Toplam 33,5 saat sonunda zirvedeyiz (3756 m).


7. ip boyunda tırmanış, Foto: Evren Kirazlı

9. ip boyu sonundaki rota kutusu ve içerisinden çıkan PowerBar

Zirve

İniş, kampta ne varsa yeme–içme, toparlanma, duvarla ve kampla vedalaşma hatıra fotoğrafı ve dağ evine dönüş…

Yazının içine sıkıştıramadığım bazı önemli notlar:
• Rota tamamen boltlu ve hiçbir geleneksel malzemeyi yerleştirecek yer yok, almanızı tavsiye etmem.
• 7a (VIII) derece ve altındaki tüm ip boylarında yapılacak düşüşler çok tehlikeli! Ölümcül yada büyük sakatlık riski içeriyor!
• Tüm ip boyları devamlılık isteyen tutarlı yüzeyler, mental olarak ve fiziksel olarak sizi yavaş yavaş tüketiyor.
• Biz rotaya kendi seçimimizden ve gözüktüğümüz kadar büyük imkanlara sahip olmadığımızdan 60metre tek iple girdik. Size tavsiyem böyle yapmayın 60 metre çift iple girin, herhangi bir acil durumda ya da ipe gelecek bir zararda çok zor durumda kalınabilir ve iniş yapmanız gerekirse büyük zorluklar yaşayabilirsiniz

Muammer Yalçın’a, Alen’e ve bize yardım eden herkese teşekkürler. Fotoğraflar için Emre Baran’a özel teşekkür.

Yanlış yapıp kendinizi tanıyabilmeniz için her halükarda sağlam ve hayatta kalmanız lazım! O yüzden kendinize dikkat edin! İyi tırmanışlar.


Ekip: Evren Kirazlı, Emre Baran, Zorbey Aktuyun ve Serkan Ertem

Fotoğrafçımız Emre Baran

Üç Muz hatırası


Editörün Notu: Üç Muz rotası tırmanışı sonrası Zorbey ile yaptığımız söyleşi ve tırmanış detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

1 Zorbey Aktuyun ve Evren Kirazlı aslında Les Marches Du Temps (7a, 6c zorunlu, ED, 200 m, 11 ip boyu) rotasına girmeyi planlarken yanlışlıkla bu rota ile aynı başlayıp 2. ip boyundan sağa ayrılan yeni açılmış “La Vieux Homme et le Mer” rotasına girdiler. Bu çıkışın ve Verdon maceralarının detaylı anlatımı için tirmanis.org sitesinde yayınlanan Efsane Vadi “Verdon” yazısını okuyabilirsiniz.
2 Elmaslar İçinde rotası 2004 yılında Francesco Pellanda, Mümin Karabaş ve Giovanni Quirici tarafından açıldı. Bu rotanın açılış hikayesi için: Elmaslar İçinde
3 Zorbey Aktuyun ve Evren Kirazlı’nın Elmaslar İçinde rotası tırmanış detayları için: Elmaslar İçinde
4 Cimbar'da açılan yeni geleneksel rotalar ile ilgili detayları Takoz Teknik Tırmanış Dergisi’nin 33. sayısında okuyabilirsiniz.




Ankara: Dagh Dash - Kızılay (312) 230 3310, Dost Kitabevi - Kızılay (312) 425 2464, K2 Outdoor - Kızılay (312) 425 5822, Bursa: Doğa Spor - Heykel (224) 223 6995, Patika Outdoor - Osmangazi (224) 221 1090, İstanbul: Adventure Republic - Kızıltoprak (216) 346 4164, Adrenalin - Karaköy (212) 293 1530, Adrenalin - Beşiktaş (212) 260 6002, Atlas Outdoor - Karaköy (212) 252 3282, Boulderhane - Taksim, Boulderistanbul - Kadıköy, K2 Outdoor - Kadıköy (216) 336 3635, Kanyon - Beşiktaş (212) 261 8961, Kutup Ayısı - Beyoğlu (212) 252 4349, Swat Outdoor - Kadıköy (216) 418 6670 İzmir: Dağ Evi - Alsancak (232) 465 0016, Küçük Duvar - Bayraklı (232) 344 4022, Trabzon: Bilginler Outdoor (462) 321 1633, Olgun Çağlar (541) 235 5550.
TAKOZ Teknik Tırmanış Dergisi UYARI: Bu web sitesinde anlatılan etkinlikler, oldukça ciddi yaralanma hatta ölüm riski taşımaktadır. Yeterli teknik ve mental seviyeye ulaşmadan kesinlikle böylesi etkinlikleri gerçekleştirmeyiniz. Bu tür riskleri üstlenmek, öncesinde yeterli fiziksel ve teknik birikimi ve deneyimi gerektirir. Bu web sitesinn in içeriği, benzer etkinliklerde oluşacak olası kazalar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Yayınlanan yazıların sorumlulukları yazarlarına aittir. Site içeriği başka web sitesi, magazin, broşür ve benzeri yayınlarda kullanılamaz.


Toplam ziyaretçi sayımız: 2.254.105