E-Posta: Şifre:
 Üye Ol  -  Şifremi Unuttum
IFSC Tırmanış Dünya Şampiyonası 2011
14.08.2011
Facebook Google+

Açılış gösterileri.
Açılış gösterileri.
Angela Eiter final rotasında.
Ramón Julian Puigblanque final rotasının son tutamağında başarısını kutluyor.
Lider finallerini izleyen kalabalık.
Adam Ondra kısa kaya final rotalarından birinde.

Arco Tırmanış Stadyumu (Trentino, İtalya) bu yıl 15-24 Temmuz tarihleri arasında oldukça yoğun bir programa ev sahipliği yaptı. Arco Rock Master, Arco Rock Legends ve ilk kez düzenlenen Paraclimbing Dünya Şampiyonası’nı da içerisinde barındıran bu büyük organizasyon 11 gün boyunca devam etti. Bu yılki dünya şampiyonası açılış gösterileri, yarışmaları, sunumları, konferansları ve partileri ile herkesi etkiledi. On bir günlük bu yarışmalar zinciri zorluk, kısa kaya, hız, takım hız ve düello (duel) kategorilerinde yapıldı. Ülkemizin de yedi sporcu ile katıldığı IFSC Tırmanış Dünya Şampiyonası’na çeşitli kategorilerde 700’ün üzerinde sporcu katıldı. Ülkemizi erkeklerde Uğur Yılmaz, Akın Taşkıran, Zorbey Aktuyun ve R. Serkan Ercan; bayanlarda ise Evren Karadağ, Gamze Cırık ve Gürgel Özver temsil etti.

Dünya şampiyonası finalleri ilk olarak kısa kaya kadınlar kategorisi ile başladı. Avusturyalı Anna Stöhr ilk üç final rotasını ilk denemesinde, sonuncu rotayı ise 3. denemesinde bitirdi ve bu yılın dünya kısa kaya şampiyonu unvanını aldı. Diğer yarışmacılar Stöhr’ün bu etkileyici performansına karşılık veremediler. İki rotayı bitirip 3 bonus alabilen Amerikan Sasha DiGiulian ikinciliği, aynı performansı sergileyen ama bonuslar için deneme sayısı fazla olan Alman Juliane Wurm ise üçüncülüğü aldı. Erkeklerde ise çok daha çekişmeli bir final gecesi yaşandı. Dimitry Sharafutidinov ve Adam Ondra son probleme gelindiğinde aynı puana sahiplerdi. Son rotaya ilk giren Ondra, rotayı 4. denemesinde tamamladı. Artık herkes Sharafutidinov’un performansını bekliyordu. Sharafutidinov rotayı ilk denemesinde tamamlayarak ikinci kez dünya şampiyonu oldu. Rus tırmanıcı Rustam Gelmanov ise üçüncü sırayı aldı.

Zorluk yarışmalarında ise ilk final 22 Temmuz akşamı kadınlar kategorisinde yapıldı. Sırasıyla rotaya giren ilk 4 finalist, rotanın sonlarında yer alan dinamik hamlede başarısız oldu. Finale 5. sırada çıkan Angela Eiter bu dinamik hamleye geldiğinde kimsenin aklına gelmeyen bir çözüm uygulayarak bu büyük tutamağa atlamak yerine önce topuk taktı, sonrada aynı tutamağa iki elini alarak tırmanışına bir sonraki zor bölüme kadar devam etti. Ama son hamlelerin girişindeki büyük slop tutamaktan düştü. Daha sonra rotaya giren Johanna Ernst, Magdalena Röck ve Jain Kim’de ilk 4 finalistle aynı dinamikte düşünce, Eiter 3. Dünya şampiyonluğunu kazanmış oldu. Diğer finalistler yarı final sonuçlarına göre sıralandılar ve Kim ikinciliği, Röck ise üçüncülüğü aldı.

Zorluk erkekler kategorisi de benzer bir şekilde çok heyecanlı bir final ile noktalandı. Final rotasına son üç sırada giren, yarışmanın favorilerinden Adam Ondra, Jacob Schubert ve Ramón Julian Puigblanque arasındaki çekişme tüm izleyenleri ayağa kaldırdı. Rota yapıcılar Christian Bindhammer, Donato Lella ve Luigi Billoro kadınlar finalinde olduğu gibi bu rotada da en sona bir dinamik hamle koymuşlardı. Rotaya ilk giren Adam Ondra bitiş tutamağının dinamik hamlesine kadar geldi ama yaptığı dinamik ile son tutamağa sadece dokunabildi. Hemen peşine rotaya giren Avusturyalı genç tırmanıcı Jacob Schubert aynı hamleye geldiğinde nefesler tutuldu. Schubert yaptığı dinamik ile son tutamağı yakaladı ama elinin kaymasıyla kontrolü tam sağlayamadan düştü. Son finalist Puigblanque ise son hamleye kadar oldukça kontrollü bir şekilde geldi ve son dinamiği de başarıyla yaparak herkese inanılmaz bir final izlettirdi. Bu başarısı ile Puigblanque dünya şampiyonası takipçilerine 2007 Dünya Şampiyonası’na bir geriye dönüş de yaşattı. Avilles’te düzenlenen 2007 şampiyonasında da aynı dörtlü (kısa kayada Stöhr ve Sharafutdinov, zorlukta Eiter ve Puigblanque) aynı kategorilerde dünya şampiyonu unvanını almıştı. Zorluk kategorisinde 2011 dünya ikincisi Schubert, üçüncü ise Ondra oldu.

2011 Dünya Kupası’nın yeni kategorisi iki yıl önce tanıtımları yapılan takım hız yarışmalarıydı. Bu kategoride bu yıl ilk madalyalar verildi. Atletizmdeki bayrak yarışlarına benzetilebilecek bu yarışma 3 ayaktan ve her takım 3 kişiden oluşuyor. İlk takım üyesi ilk ayağı tamamlayıp rotanın sonundaki butona bastığında ikinci takım üyesi ikinci rotaya başlıyor. İkinci tırmanıcı aynı şeyi yaptığında da üçüncü tırmanıcı yarışmaya başlıyor ve rotayı bitirip butona bastığında takımın toplam zamanını da belirlemiş oluyor. Bu kategorinin ilk dünya şampiyonları Sergey Sinitsyn, Ksenia Aleksseva ve Evgeni Vaitcekhovskii’den oluşan Rus takımı oldu. İkinciliği Ukrayna takımı (Danylo Boldyrev, Anastasiya Savisko, Yaroslav Gontaryk), üçüncülüğü ise diğer Rus takımı (Stanislay Kokorin, Natalia Titova, Sergey Abdrakhmanov) aldı.

Bireysel hız yarışlarında da heyecan doruktaydı. Erkekler finalinde Stanislav Kokorin ve Qixin Zhong arasındaki son çekişme izlenmeye değerdi. Kokorin’in dünya rekoru kırdığı 6.30 s’lik derecesine Zhong 6.26 s ile karşılık verdi. Bu derece ile Zhong hem dünya şampiyonu, hem de dünya rekortmeni oldu. Kokorin ikinciliği, Danylo Boldyrev de üçüncülüğü aldı. Kadınlarda ise sıralama şöyle oluştu: Maria Krasavina, Anna Tsyganova ve Tamara Kuznetsova.

Dünya şampiyonası kategorilerinin tamamlanmasıyla sıra resmi madalya yarışması olmayan ama Arco’ya özel bir kategori olan düello kategorisine geldi. Bu kategori zorluk yarışmasını hız ile birleştiren, sporcuların teknik ve taktik becerilerini zamana karşı ölçen en heyecan verici yarışmalardan biriydi. Bu kategoride, atletler aynı özelliklerde ve 8a derecesi üzerindeki rotalarda aynı anda yarışıp, rotayı mümkün olduğunca hızlı bitirmeye çalışıp birbirlerini eliyorlar. Dünya şampiyonasında ilk 16’ya giren atletlerin alındığı bu çiftler yarışlarında kadınlarda Yana Chereshneva, Johanna Ernst’le çıktığı finalde ilk sırayı alarak kendisinin ilk Rock Master’ını kazandı. Erkeklerde ise Adam Ondra, Thomas Tauporn’a karşı gösterdiği performansla Rock Master’ı kazanmayı başardı. Kadınlarda Sasha DiGiulian, erkeklerde ise Jakob Schubert üçüncü oldu.

Milli takımımız sporcuları kazandıkları tecrübelerle Arco'da derecelerini biraz daha artırdılar. Milli takımımız ulusal takım sıralamasında zorluk kategorisinde 34 ülke ile beraber 18., kısa kaya kategorisinde ise 29 ülke ile beraber 21. sırayı aldı.

Ayrıntılı bilgi, sonuçlar, yarışma videoları ve fotoğraflar için www.arco2011.it




Ankara: Dagh Dash - Kızılay (312) 230 3310, Dost Kitabevi - Kızılay (312) 425 2464, K2 Outdoor - Kızılay (312) 425 5822, Bursa: Doğa Spor - Heykel (224) 223 6995, Patika Outdoor - Osmangazi (224) 221 1090, İstanbul: Adventure Republic - Kızıltoprak (216) 346 4164, Adrenalin - Karaköy (212) 293 1530, Adrenalin - Beşiktaş (212) 260 6002, Atlas Outdoor - Karaköy (212) 252 3282, Boulderhane - Taksim, Boulderistanbul - Kadıköy, K2 Outdoor - Kadıköy (216) 336 3635, Kanyon - Beşiktaş (212) 261 8961, Kutup Ayısı - Beyoğlu (212) 252 4349, Swat Outdoor - Kadıköy (216) 418 6670 İzmir: Dağ Evi - Alsancak (232) 465 0016, Küçük Duvar - Bayraklı (232) 344 4022, Trabzon: Bilginler Outdoor (462) 321 1633, Olgun Çağlar (541) 235 5550.
TAKOZ Teknik Tırmanış Dergisi UYARI: Bu web sitesinde anlatılan etkinlikler, oldukça ciddi yaralanma hatta ölüm riski taşımaktadır. Yeterli teknik ve mental seviyeye ulaşmadan kesinlikle böylesi etkinlikleri gerçekleştirmeyiniz. Bu tür riskleri üstlenmek, öncesinde yeterli fiziksel ve teknik birikimi ve deneyimi gerektirir. Bu web sitesinn in içeriği, benzer etkinliklerde oluşacak olası kazalar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Yayınlanan yazıların sorumlulukları yazarlarına aittir. Site içeriği başka web sitesi, magazin, broşür ve benzeri yayınlarda kullanılamaz.


Toplam ziyaretçi sayımız: 2.241.902