E-Posta: Şifre:
 Üye Ol  -  Şifremi Unuttum
Bir Spor Tırmanış Cenneti, Kalimnos Adası
05.07.2011
Facebook Google+

1700’den fazla rota, 64 sektör, en ağır negatiften yüzey rotalarına kadar çeşitlilik, bir oradan, bir buradan çıkan sarkıt ve kolonetler, 4 tarafı sularla çevrili bir kara parçası ve nereye baksanız görebileceğiniz kireçtaşı kayalıklar... Tırmanıcılar için bir cazibe merkezi olan, sünger avcılığıyla meşhur Kalimnos adası.

Kalimnos, bize Kos ve Rodos adaları kadar tanıdık gelmese de Türkiye kıyılarından görüş mesafesi uzaklığındadır. Fakat bu mesafe; pasaport, Şengen (Schengen) vizesi ve gümrük işlemleri gibi nedenlerle bir o kadar da uzaktır.

Yaklaşan 19 Mayıs tatili için tırmanış planları yaparken, bir anda Ersin’in ”Kalimnos’ta tırmanış festivali varmış” haberiyle heyecanlandım. Fazla düşünmeden kararımızı vermiştik bile. Kalimnos tırmanış rehberini www.climbkalymnos.com internet sitesinden sipariş verdik, sonrasında büyük bir heyecan ve dikkatle rotaları incelemeye başladık. (Siteden ada ve tırmanış ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.) Aynı zamanda pasaport ve vize işlemlerini hallettik. Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi olduğundan Şengen vizesi istiyor. Bu nedenle vize için gereken çok sayıda evrakı önceden hazırlamanız gerekli. Yunan adalarına vize uygulamasının kaldırılması gündemdedir. Umuyoruz ki Kalimnos’a vizesiz gidebilelim.


Masouri bölgesine uzaktan bakış ve yerleşimin hemen yukarısındaki sektörler

Deniz Müzesi'nin bulunduğu küçük kasaba: Vlychadia

Kalimnos Türkiye’ye yakın olsa da, birçok vesait kullanmak durumunda kaldığınız için ulaşım biraz yorucu ve uzun oluyor. Bodrum Kalesi’nin hemen yan tarafındaki limandan, ‘Bodrum Express’ feribotları sabah 09.30’da kalkıyor. (Ersin’in otobüsü İstanbul’dan Bodrum’a geç gelince heyecanlı dakikalar yaşadık. Kaptanla konuşarak feribotun biraz geç kalkması için çabalasam da fayda etmedi. 20 dakikalık rötar sonrası, feribotun hareket etmesiyle Ersin’in koşa koşa gümrüğe girmesi bir oldu.) Sonraki feribot seferi, akşam 16.30’da. Neyse ki şanslıyız; feribot limandan kalkmasına rağmen, geri limana yanaşıp Ersin’i ve kalan diğer yolcuları aldı, biz de rahat bir nefes aldık. Yaklaşık 35-40 dakikalık bir deniz yolculuğundan sonra Kos adası ana limanına yanaştık. Kos adası Bodrum’dan günübirlik alışveriş için gelen insanlarla dolu olan, nispeten büyük bir yer. Kos’tan Kalimnos’a iki şekilde gitmek mümkün; Kos limanından kalkan (sanırım günde 2 kez) feribota binilebilir ya da taksi/obobüs ile Mastihari’ye gidip oradan da hızlı motorlara binilebilir (Mastihari’den kalkan hızlı motorların seferleri daha sık , günde 7-8 kez).

Kos’tan kalkan feribotu kaçırdığımız için, Mastihari’ye taksiyle geçtik. Buradan kalkan hızlı motorlara bindik ve yarım saatlik sallantılı, dalgaları yara yara, yaptığımız yolculuğun ardından Kalimnos’un merkezi Pothia’ya vardık. Sektörlerin yoğun bir şekilde yan yana sıralandığı, tırmanışın merkezi durumunda olan, adanın batı kısmında kalan Massouri’ye taksiyle kısa sürede vardık. Konaklamak için en mantıklı 3 ana merkez; yan yana bulunan Armeos, Massouri ve Myrties. Her ne kadar Armeos rotaların hemen dibinde olsa da; alışveriş yapma kolaylığı, içme suyuna ulaşım, akşam yemek yeme, tırmanıcılar ile tanışma, merkezde olma avantajlarından dolayı Massouri’de kalmanın mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca rotaların da yürüme mesafesinde olması tırmanıcıların çoğunun Massouri’yi tercih etmesine neden oluyor.


Ağır negatif rotaların bulunduğu Grande Grotta Sektör

Afternoon sektörde tırmanan tırmanıcılar

Tırmanış şenliğinin olması nedeniyle birçok pansiyon ve otel dolu olduğundan biraz pahalı da olsa biz Apollonian Otel’e yerleştik. Tavsiyem, vizenizi alır almaz hemen rezervasyon yaptırmanızdır. Genelde odalarda küçük bir mutfak oluyor, kendi yemeğinizi rahatça yapabilirsiniz. Yeterli paranız var ise, (bira da dahil) yaklaşık 10 euro ile, farklı restoranlarda güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Birçok restoranda, bizim mutfağımıza oldukça benzeyen Yunan mutfağını tatma fırsatınız var. Çok güzel pizza yapan Prego restoranına uğramanızı tavsiye ederim. Yunanlılar genelde güler yüzlü ve tırmanıcılara karşı iyi davranıyorlar, biz hiçbir sıkıntı çekmedik.

Musluktan, arındırılmış deniz suyu akıyor fakat duş alırken dikkat; su hala tuzlu olduğundan, saçlarınız oldukça sertleşebilir. Massouri merkezde iki farklı noktada bulunan içme suyu musluklarından şişelerinizi doldurabilirsiniz, tek sıkıntı suların biraz tatsız olması. Biz içtik, bir zararını görmedik. Ayrıca marketlerden de 1 euro’ya şişelenmiş su alabilirsiniz. Marketlerde satılan şişe sular, çeşme sularına kıyasla genelde daha iyi. Şu an ismini hatırlayamadığım, üzerinde koyu mavi büyük etiketi olan 1,5 litrelik şişe suyu ise içlerinde en iyisi.

Plaza Otel’in hemen yanındaki “WildSport” adlı mağazada La Sportiva ayakkabı ve E9 pantolonlar da dahil çok çeşitli tırmanış malzemesi bulabilirsiniz fakat fiyatlar biraz pahalı, etiket fiyatından satıyorlar ve indirim pek yapmıyorlar.


Grande Grotta'da tırmanan tırmanıcılar

Patxi Usobiaga, Erkin Çakmak, Ersin Baş ve Nicolas Favressa Iannis sektörde

Biz Massouri merkezine yakın, hafif tempolu yürüyüşle 25 dakikada kayaların altına ulaşabildiğimiz; Iannis, Grande Grotta, Spartacus, Afternoon ve Poets sektörlerinde tırmandık. Petzl Roc Trip ekibi tarafından keşfedilen adanın meşhur tırmanış sektörü Skati Cave’e ise uzak olması sebebiyle gidemedik. Genelde rotalar uzun ve bolt araları biraz açık. Gidecekseniz mutlaka en az 60 metrelik ip (70 tavsiye edilir) ve 15’den fazla ekspres alın yanınıza. Eğer proje çalışacaksanız, ekspres sayısının minimum 30 olmasında fayda var.

Bu sektörlerde sabah saatlerinde rotalar güneş almıyor ve keyifli bir tırmanış olanağı sunuyor; tırmanıp istasyona geldiğinizde ise adanın eşsiz manzarasının tadını çıkarıyorsunuz. Kalimnos, ada olduğundan genelde rüzgar mevcut ve bu rüzgar sizi serin tutmaya yetiyor. Aynı nedenle tırmanışa giderken yanınıza ince bir polar almanız iyi olabilir.

Iannis sektörde tırmanırken, bir Belçikalı ve bir İspanyol tırmanıcı ile tanıştık; Patxi ve Nicolas. Hatta Patxi kendi telefonundan hepimizin fotoğrafını çekti. Sonradan fark ettik ki bu tırmanıcılar şenlik organizasyonu tarafından davet edilen Patxi Usobiaga ve Nicolas Favressa’ymış. Oldukça sempatik ve cana yakınlar, özellikle de Nicolas. Şenlik, geçmiş yıllarda yapılanlara göre daha kalabalık ve heyecanlı olmasa da farklı ülkelerden gelen tırmanıcılarla renklendi . Akşamları yemek saatleri kalabalık oluyor fakat belli bir saatten sonra tırmanıcılar pansiyonlara çekilip dinlenmeye geçiyorlar. WildSport mağazasının hemen karşısında güzel bir rock bar var, bir bira içmeden geçmeyin.


Poets Sektör'den Telendos Adası manzarası

Afternoon Sektörü'nden günbatımı manzarası: Telendos Adası

Adada hemen hemen her türlü (negatif, yüzey, kolonet, sarkıt, uzun, kısa vb.) rota bulmanız mümkün. Kaya yapısı genel olarak sağlam ve rotalar uzun. Dikkat edilmesi gereken nokta, sıcak günlerde bazı rotaların nemli oluşu. Fakat rüzgar olduğu sürece nem minimuma iniyor. Ayrıca uzun ve sert rotaları sakince ilk görüşte (onsight) tırmanan sıkı tırmanıcıları da izleme şansına sahipsiniz.

Dinlenme günlerinde Masouri merkezde biraz yürüyüş yapıp denize girilebilir. Ya da tekneyle 5 dakikada “Telendos Adası”na geçebilirsiniz. 10 euro’ya motosiklet kiralayıp adayı turlamak ise güzel bir başka alternatif. Hatta adanın doğu tarafına geçip kendi tarifenizden Türkiye’yi arayabilirsiniz. Adanın doğu tarafı Bodrum’u görüyor ve Türk cep telefonu operatörleri rahatlıkla çekiyor. Vlychadia’daki Deniz Müzesi; Yunan denizci Stavros Amca’nın kendi elleriyle yıllardır çıkardığı anforalar, çeşit çeşit süngerler, deniz kabukluları, savaş mermileri, silahlar, balıklar vb. denizaltı zenginliklerinden oluşuyor, bu müzeyi görmeden geçmeyin. Bizi sıcak bir şekilde karşılayan Stavros Amca, süngerleri nasıl işlemlerden geçirdiğini gösterdi ve Türkiye’deki arkadaşlarından (hatta kendi ifadesi ile kardeşlerinden) bahsetti. Adayı turlarken Ege’nin masmavi sularında rahatça denize girebilirsiniz, tüm yorgunluğunuz geçecektir. Fazla abartıp parmakları da yumuşatmamak lazım, ertesi günkü tırmanış performansını düşürmemek için.

Ege’nin dingin maviliği ve Telendos Adası’nın manzarasında kolonetlerde çarpışıp sarkıtlarda kolları şişirmek ya da uzun rotalarda nefes nefese kalıp yüzey rotalarında ayakkabı eskitmek istiyorsanız Kalimnos tam size göre. Hem tırmanmak, hem de denize girip güzel bir tatil geçirmek isteyenler için bire bir.

Ulaşım: Bodrum-Kos feribot 15 Euro, 45 dk.
Kos-Mastihari taksi 28 Euro, 15 dk. , otobüslerle de gidilebilir, 3 Euro
Mastihari-Pothia hızlı motor 6,5 Euro, 30 dk.
Pothia-Masouri taksi 15 Euro, 15 dk.
Motorsiklet günübirlik kira: 10 Euro

Konaklama: Ortalama kişi başı pansiyon fiyatları 10 Euro. Adaya çadır kurulmuyor, yasak!

Yeme-içme: Bir akşam yemeği 10 Euro, bir bira dahil. Yunan birası Mhytos oldukça başarılı; mekanda 2-3 Euro, markette 1 Euro. Eğer kahvaltılığınız varsa kahvaltıyı odada deniz ve Telendos adası manzarası karşısında rahatça yapabilirsiniz.

Tırmanış Mevsimi: Özellikle Ekim, Kasım, Nisan, Mayıs ayları tırmanıcıların yoğun olarak geldiği aylar. Yazın sıcak ve nemli olabilir. Kışın ise yağışlara dikkat.

Tırmanış Saatleri: Massouri adanın batısında kaldığı için sabah saatleri tamamen gölge, sıcaklık durumuna göre öğleden sonra da tırmanılabilir.


Yazar: Ersin Baş – Erkin Çakmak
Mayıs 2011




Ankara: Dagh Dash - Kızılay (312) 230 3310, Dost Kitabevi - Kızılay (312) 425 2464, K2 Outdoor - Kızılay (312) 425 5822, Bursa: Doğa Spor - Heykel (224) 223 6995, Patika Outdoor - Osmangazi (224) 221 1090, İstanbul: Adventure Republic - Kızıltoprak (216) 346 4164, Adrenalin - Karaköy (212) 293 1530, Adrenalin - Beşiktaş (212) 260 6002, Atlas Outdoor - Karaköy (212) 252 3282, Boulderhane - Taksim, Boulderistanbul - Kadıköy, K2 Outdoor - Kadıköy (216) 336 3635, Kanyon - Beşiktaş (212) 261 8961, Kutup Ayısı - Beyoğlu (212) 252 4349, Swat Outdoor - Kadıköy (216) 418 6670 İzmir: Dağ Evi - Alsancak (232) 465 0016, Küçük Duvar - Bayraklı (232) 344 4022, Trabzon: Bilginler Outdoor (462) 321 1633, Olgun Çağlar (541) 235 5550.
TAKOZ Teknik Tırmanış Dergisi UYARI: Bu web sitesinde anlatılan etkinlikler, oldukça ciddi yaralanma hatta ölüm riski taşımaktadır. Yeterli teknik ve mental seviyeye ulaşmadan kesinlikle böylesi etkinlikleri gerçekleştirmeyiniz. Bu tür riskleri üstlenmek, öncesinde yeterli fiziksel ve teknik birikimi ve deneyimi gerektirir. Bu web sitesinn in içeriği, benzer etkinliklerde oluşacak olası kazalar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Yayınlanan yazıların sorumlulukları yazarlarına aittir. Site içeriği başka web sitesi, magazin, broşür ve benzeri yayınlarda kullanılamaz.


Toplam ziyaretçi sayımız: 2.244.096