E-Posta:   Şifre:  
 Üye Ol  -  Şifremi Unuttum
Yeniçeri Dağı ve "Yeniçeriler" Rotasının İlk Tekrarı
24.04.2011
Facebook Google+

Yeniçeri dağı, Aladağlar’ın Emli bölgesinde, hem Akşam Pınarı’ndan, hem de Güvercinlik vadisinden ulaşılabilen bir zirvedir. Daha net tarif etmek gerekirse Parmakkaya’ya sırtınızı verdiğinizde tam karşınızdaki zirvedir. Dağın ismi ise Doğan Palut ve Olcay Caf tarafından 2005 yılında çıkılan “Yeniçeriler” rotası sonrasında konulmuştur (bkz. Takoz 23).

Bu zirvenin aslında bu tarihten çok önceye uzanan bir tırmanış tarihi vardır. İlk çıkışın kim tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, zirveye giden, teknik zorluğa sahip ilk rota, 1996 yılında Fransız dağ rehberleri Pascal Duverney - F. Parchet tarafından kuzeydoğu yüzünde açılmış "Pistache ta mere a des moustaches" adında, beş iplik alpin-spor bir rotadır (Bu rota hakkında ayrıntılı bilgiye, Recep İnce tarafından hazırlanan Aladağlar Rehberi adlı kitaptan bakabilirsiniz). Bu rota yakın zamana kadar bilinmediği için tekrarı veya Türk tırmanışı var mı bilemiyorum.

2006 yılında ise, bölgeye gelen bir İtalyan ekibi Güvercinlik vadisinde üç adet geleneksel rota açtı. Bunların ikisi vadinin sol tarafında, Güvercinlik kuleleri üzerinde; bir tanesi ise Yeniçeri dağının doğu yüzündedir. Her ne kadar Yeniçeri dağının doğu yüzündeki bu rota geleneksel tırmanışla açılmış bir rota olsa da, bu rotayı denemiş biri olarak, rota boltlanmış olsa idi bile pek de sırıtmayacağını söyleyebilirim. Zaten rotanın adı da her şeyi anlatıyor: Ocio Muli 1. İtalyanca’mız pek kuvvetli olmadığından 2006 yılında Alper Kabran ile bu hattı “ısınma” amacıyla denemiş ve 3. ipte hayatın yaşamaya değer olduğuna karar vererek geri dönmüştük.

Asıl konumuz olan Yeniçeriler rotası oldukça bariz bir hattı izlemesine karşın 2005 yılındaki Palut-Caf ilk çıkışından beri tekrar edilmemiş güzel bir hat idi. Vadiden rotaya yaklaşırken dihedralin güzelliğini fark etmemek elde değildir.


İlk ip boyunun istasyonu.

2. ip boyu, dihedralin sonu.

Bu rotayı Takoz’da yayınlanmış olmasının yanı sıra, İzmir tırmanış şenliğinde yaptığı sunumda Doğan’ın kendisinden de dinlemiştim. Ta o zaman Yeniçeriler’i tırmanış planlarıma katmıştım ama sonradan diğer planların arasında kaynadı gitti. Hafta sonu tırmanıcılığının dertlerinden biri daha: sayısız proje sahibi olmak. Her yaz projeden, tırmanış planından bol bir şey yok; ama hepsini gerçekleştirecek zaman? Orası sıkıntılı.…

Aradan geçen yıllardan sonra, Doğan Palut’un Aladağlar’daki bir başka rotası, “Teke Kalbi” için eski Takoz dergilerini karıştırırken Yeniçeriler tekrar karşıma çıktı ve 2010 yazı kalkınma planına girdi. Rotaya önce Tunç Fındık ile gitmeye teşebbüs ettik, ancak Ağustos ayında tüm Türkiye cehennem sıcaklarından kavrulurken Akşam Pınarı’na kadar yürümeye üşendik ve dümeni B. Mangırcıya kırdık. Neticede de güzel bir ilk çıkış oldu 2 ancak Yeniçeriler rotası da bir başka bahara kaldı…

Bu tırmanıştan bir ay kadar sonra, sevgili dostum, Bolu Beyi Güçlü Özen “Aladağlar’da birşeyler yapmayı” önerince Yeniçeriler fikrini ortaya attım. Peşine de Yelatan’da bir alpin-spor rota planı ile Ankara’dan yola çıktık.

Ordos dağevinden arabayla Sarımemetler’e, oradan Akşam Pınarı vadisine… Topo olarak yanımıza Takoz 23’ün ilgili sayfasını aldığımız için, rotaya yaklaşırken ve tırmanırken Doğanlar’ın fotoğraf çektikleri yerleri bulma, hatta aynı pozları canlandırma teşebbüslerimiz bile oldu.


Güçlü lider tırmanıyor.

Yeniçeri Dağı zirvesinde

Doğan’ın Takoz’daki yazısına göre giriş dihedrali ve kilit etabın olduğu kısmı 3 ipte geçmişler: 1. ip 30 metre ve askı istasyon, 2. ip kilit ve 10 metrelik bir sete çıkış ipi. Biz bu bölümü 2 ipte ve askı istasyon kurmadan geçtik. Sete istasyon kurabilmek için ilk ipi 60+5 metre (emniyetçi giriş bacasında tırmandı) olarak ve 2. ipi de direk kilidin üstündeki sete kadar 50-55 metre olarak geçtik. Bu iki ip oldukça güzel bir dihedral tırmanışı içeriyor, kaya sağlam, malzeme yerleştirme sıkıntısı yok. İlk ip VI-, ikincisi ise VI derece civarında (özellikle kilit ipin derecesi konusunda Palut-Caf rotası ile arada farklar var, başka çıkışlar sonucunda zorluk derecesi netleşecektir). Rotanın buradan sonrası parçalı bir yapıda ilerliyor ve zirveye kadar birçok varyant hat mevcut. Palut-Caf hattı daha direkt bir yol izliyor, ancak sağından ve solundan doğal kaçış kulvarları mevcut. Biz Güçlü ile bu kulvarları kullanarak üst kısımları neredeyse ip açmadan geçtik. İnişi ise önce zirvenin kuzey yönüne doğru alçalıp buradan Güvercinlik vadisine inerek yaptık, varolan en makul iniş yolu da bu zaten.

Dönüş yolunda Sarımemetler ormanındaki kamplarını ziyaret ettiğimiz Aykut Türem-Mustafa Yeşildal ikilisi ise, bitmeyen projeler arşivimdeki bir başka sayfa olan Yeniçeri dağının baktığı diğer vadi olan Güvercinlik vadisindeki “İtalyan Classic” rotası için Aladağlar’daydılar, netekim ertesi gün de rotanın ilk tekrarını yaptılar. Kısa bir muhabbetten sonra onları başarı dileklerimizle bırakıp ağır ağır arabaya doğru seyirttik…

Yeniçeriler rotası, Aladağlar’ın nispeten yakın bir bölgesinde, hafta sonu kaçamaklarına uygun, özellikle ilk ipleri oldukça keyifli tırmanış imkanı veren güzel bir rota. Bu kadar net bir dihedral hattının, hele bu kadar da yakında ve göz önündeyken bu zamana kadar tekrarı olmaması da üzücü aslında. Umuyorum ki yakın zamanda daha fazla tırmanış görecektir.


1 Türkçesi: Dikkat Çocuklar
2 Bahsi geçen tırmanış için: www.tuncfindik.com/?p=1993


Yazar: Uğur Eylem Alkan




Ankara: Dagh Dash - Kızılay (312) 230 3310, Dost Kitabevi - Kızılay (312) 425 2464, K2 Outdoor - Kızılay (312) 425 5822, Bursa: Doğa Spor - Heykel (224) 223 6995, Patika Outdoor - Osmangazi (224) 221 1090, İstanbul: Adventure Republic - Kızıltoprak (216) 346 4164, Adrenalin - Karaköy (212) 293 1530, Adrenalin - Beşiktaş (212) 260 6002, Atlas Outdoor - Karaköy (212) 252 3282, Boulderhane - Taksim, Boulderistanbul - Kadıköy, K2 Outdoor - Kadıköy (216) 336 3635, Kanyon - Beşiktaş (212) 261 8961, Kutup Ayısı - Beyoğlu (212) 252 4349, Swat Outdoor - Kadıköy (216) 418 6670 İzmir: Dağ Evi - Alsancak (232) 465 0016, Küçük Duvar - Bayraklı (232) 344 4022, Trabzon: Bilginler Outdoor (462) 321 1633, Olgun Çağlar (541) 235 5550.
TAKOZ Teknik Tırmanış Dergisi UYARI: Bu web sitesinde anlatılan etkinlikler, oldukça ciddi yaralanma hatta ölüm riski taşımaktadır. Yeterli teknik ve mental seviyeye ulaşmadan kesinlikle böylesi etkinlikleri gerçekleştirmeyiniz. Bu tür riskleri üstlenmek, öncesinde yeterli fiziksel ve teknik birikimi ve deneyimi gerektirir. Bu web sitesinn in içeriği, benzer etkinliklerde oluşacak olası kazalar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Yayınlanan yazıların sorumlulukları yazarlarına aittir. Site içeriği başka web sitesi, magazin, broşür ve benzeri yayınlarda kullanılamaz.


Toplam ziyaretçi sayımız: 2.348.437